Mi a pulzusgörbe és mire használható?

A pulzusgörbe folyamatos, valós idejű képet ad szívünk és vegetatív idegrendszerünk működéséről és érrendszerünk állapotáról. A pulzusgörbe rendszeres monitorizálásával és elemzésével lehetőségünk nyílik nyomon követni ezeknek a szervrendszereknek a változásait napról napra. A pulzusgörbe elemzés során nyerhető paraméterek két nagy csoportot alkotnak. Az első csoportba a morfológiai paraméterek tartoznak, melyek a görbe alakját írják le, és fontos információkat hordoznak a szív és az érrendszer aktuális állapotáról. Szembetűnő különbségek figyelhetők meg egészséges és magas vérnyomás betegségben vagy például preeclampsiában szenvedő Kismamák görbéi között, azonban számos egyéb kórállapot is jellegzetes képet mutat. A másik nagy csoportot a szívfrekvencia-variabilitás (HRV) paraméterek alkotják, melyek a vegetatív idegrendszer és a szív állapotáról hordoznak értékes információkat. A HRV fiatal és edzett egyénekben általában igen magas és ez az egészség jelének tekinthető, míg idős, edzetlen, cukorbeteg személyek alacsonyabb értékekkel rendelkeznek. A terhességi cukorbetegség kialakulása során is jellemző a HRV paraméterek folyamatos beszűkülése.

Számos cég foglalkozik pulzushullám analízissel, de egyrészt nem számítanak annyi paramétert, amennyit az E-Med4All algoritmusai, másrészt azok nagyrészt rendelői használatra szánt eszközök, melyekkel nem megoldható a rendelőhöz tartozó összes beteg napi szintű monitorizálása.

A pulzushullám adatok napi és populáció szintű monitorizálásával, AI alapú (mesterséges intelligencia) elemzésével új éra nyílik a személyre szabott betegellátás előtt.

Miért különlegesek az E-Med4All Europe Kft. megoldásai más hordozható eszközökkel szemben?

  • a mérések rögzítéséhez CE jelzéssel ellátott orvostechnikai eszközként validált hardvert használunk a lehető legmagasabb minőség biztosítása érdekében
  • a pulzusszámon és a szaturáción túl különleges és tudományosan is vizsgált kiértékelő algoritmusunk segítségével több, mint 30, szakirodalmi adatok alapján összeállított szív-érrendszeri és vegetatív idegrendszeri paraméter számítását tesszük lehetővé – a jelenlegi rendszereknél sokkal részletesebb információgyűjteményt adva a felhasználó egészségi állapotáról
  • tudományos igényességgel fejlesztjük és validáljuk a rendszerünket- több ország, több kutató központjában végzünk vizsgálatokat a lehető legprecízebb analízis érdekében
  • az E-Med4All Europe Kft által fejlesztett rendszerek segítségével rövid idő alatt óriási mennyiségű adat gyűjthető, mely a legmodernebb mesterséges intelligencia módszerekkel feldolgozva további, eddig nem ismert összefüggések rajzolódnak ki

Mi a pulzoximéter?

A pulzoximéter egy egyszerű, általában kis méretű, műanyag házba foglalt diagnosztikai eszköz, melyet az ujjára csíptetve tud használni bárki. Segítségével gyorsan és könnyedén mérhető a vér oxigén telítettsége és az aktuális pulzus. A gyógyászat számos területén használnak pulzoximétert, például altatáskor, sebészeti beavatkozások közben, illetve krónikus szív-érrendszeri és tüdőbetegségek követése során. Népszerűségéhez hozzájárul, hogy használata semmilyen kellemetlenséggel vagy kockázattal nem jár a vizsgált személy számára.

Hogyan működik a pulzoximéter?

A pulzoximéter működési elve a fotopletizmográfia. Ennek lényege, hogy az ujjat egy LED fényforrás világítja meg látható vagy infravörös fénnyel. A fény egy része visszaverődik vagy szóródik, míg egy része átjut az ujjon. Az ujjon átjutó fény intenzitását fotodetektor rögzíti. A rögzített fényintenzitásokból különféle módszerekkel számítható az oxigén szaturáció és a pulzus, valamint ábrázolható a pulzusgörbe.

Mire figyeljünk a mérés során?

A mérést számos tényező befolyásolhatja. Fényes körömlakk vagy műköröm ronthatja a mérés pontosságát, és fals eredményekhez vezethet. A vizsgálat hideg végtagon elvégezve sem szolgáltat megbízható eredményt, mert ilyenkor az artériák összeszűkülnek. Célszerű nyugalomban, legalább szobahőmérsékletű helyiségben végezni a méréseket a lehető legpontosabb eredmények érdekében. Az eredmények összehasonlíthatósága miatt érdemes a méréseket azonos napszakban végezni. A mérést megelőző órában lehetőleg mellőzd a koffeintartalmú italok és nagy mennyiségű étel fogyasztását.

Milyen paraméterek mérésére alkalmas a pulzoximéter?

A mérés során információt nyerhetünk vérünk oxigén telítettségi állapotáról, vagy más néven az oxigén szaturációról. Az oxigén szaturáció, mint már említettük, megadja, hogy az artériás vérben található oxigénszállító fehérje, vagyis a hemoglobin hány százalékához kötődik oxigén. Egészségesekben ez az érték normálisan 96% feletti, míg a dohányosok, illetve krónikus tüdő- és szívbetegséggel élők alacsonyabb, akár 90% körüli értékeket mérhetnek. 90% alatt már súlyos oxigén ellátottsági zavarról beszélünk, ez azonban csak a klinikai tünetekkel (fulladás, rosszullét) együtt értékelhető. A pulzus azt jelenti, hogy mennyit ver a szívünk percenként. Akinek a szíve 70-es frekvencián működik, annak percenként átlagosan 70-szer húzódik össze és ernyed el a szívizomzata. A pulzus egészségesekben viszonylag tág határok között változhat, nyugalomban 60-90 között optimális. Sportolók pulzusa általában alacsony, ami az esetükben szívük edzettségét jelzi, azonban a túl alacsony pulzus, nem sportolókon mérve, nem az egészség jele! Gyakran mérhető alacsony pulzus magas-vérnyomás és szívritmuszavar esetén. Fizikai aktivitás során pulzusunk akár 180-ra is emelkedhet. Az emelkedés mértéke általában a sporttevékenység intenzitásával egyenesen, míg edzettségi állapotunkkal fordítottan arányos. Ez azt jelenti, hogy minél edzettebb valaki, annál kevésbé emelkedik meg a pulzusa azonos intenzitású mozgás következtében. Gyermekek, serdülők, fiatal nők és várandósok pulzusa nyugalomban is magasabb, illetve stresszhelyzetben átmenetileg megemelkedhet, ez nem tekintendő kórosnak. A tartósan és nyugalomban mért magas értékek kórjelzőek lehetnek, gyakran fordul elő alacsony vérnyomás, szívelégtelenség és szívritmuszavar esetében. Amennyiben a pulzusod tartósan 50 alatti vagy 100 feletti, ezt jelezd orvosod felé. A pulzoximéter a fenti két paraméteren kívül képes a pulzusgörbe rögzítésére is. A pulzusgörbe elemzése értékes információkat szolgáltat szív-érrendszerünk és idegrendszerünk állapotáról, valamint többszöri mérés esetén a bennük bekövetkező pozitív vagy negatív folyamatok irányáról.

Hogyan kell elvégezni egy mérést?

A mérések értékelhető összehasonlítása érdekében lehetőleg azonos napszakban mérd magad minden alkalommal. Keress egy kényelmes testhelyzetet, amiben két percen keresztül nyugodtan tudsz ülni. A jobb mutatóujjadra helyezd fel a PregnaScan pulzoximétert, kapcsold be, majd a telefonodon a program elindítása után lehetőség szerint mozdulatlan helyzetben várd ki a 2 perces mérési időt. A pulzoximéter magától ki fog kapcsolódni, miután levetted az ujjadról, a következő mérésig több teendőd nincs vele.

Saját pulzoximéteremmel tudom-e használni a szolgáltatást?

Az általunk forgalmazott pulzoximéter speciális, boltban nem vásárolható meg. Máshonnan beszerzett, külsőleg azonos pulzoximéter nem rendelkezik azokkal a plusz tulajdonságokkal, ami az általunk végzett pulzushullám elemzéshez szükséges. Más forrásból beszerzett pulzoximéter műszakilag sem alkalmas a méréshez, illetve mivel az eszköz a mi rendszerünkben nem lett regisztrálva, nem tud kapcsolódni a szolgáltatásunkhoz.

Mit tegyek, ha nem kaptam választ a kérdéseimre?

Keressen minket bizalommal, bátran a következő elérhetőségeken:

Email:

Telefon: +36304446908